Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
Tijdens de Michelin gids presentatie 2014 is bekend gemaakt welk restaurant Nederland verwelkomt met drie Michelinsterren. Dit nieuwe driesterrenrestaurant is De Leest*** uit Vaassen. Ook zijn tijdens de presentatie drie nieuwe restaurants bekend gemaakt met twee sterren en negen restaurants met één ster.
De huidige economie dwingt de Nederlandse chefs tot creativiteit en flexibiliteit. Ron Blaauw
reageerde bijvoorbeeld met Ron Gastrobar (Amsterdam, één ster), Hans van Wolde met een
nieuwe aanpak bij Beluga (Maastricht, twee sterren). De economische situatie werkt als
katalysator om deze weg in te slaan en zorgt ervoor dat heel wat restaurants terugkeren naar
de essentie, naar de basis. Een eerlijke maaltijd, goede ingrediënten met veel smaak. Deze
ontwikkeling zal de Nederlandse gastronomie zeker geen kwaad doen. Integendeel. Het
kwaliteitssegment wordt toegankelijker voor een breder en jonger publiek.
De naderende sluiting van het driesterrenrestaurant Oud Sluis is een verlies voor de
Nederlandse gastronomie, maar deze wereld blijft nu eenmaal constant in beweging. De
Librije (Zwolle) is en blijft een vaste waarde: met ondeugende creativiteit en een uitstekende
keuze van ingrediënten vertegenwoordigt Jonnie Boer met verve het hoogst haalbare
driesterrenniveau.
Die onderscheiding is nu ook weggelegd voor De Leest uit Vaassen. “Elk gerecht draagt de
signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische
invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak.”,
aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids.
Maar liefst drie restaurants krijgen in de MICHELIN gids Nederland 2014 een tweede ster.
Het Amsterdamse Bord’Eau wordt bekroond voor de keuken van Richard van Oostenbrugge
die het best wordt omschreven als verfijnd en geweldig, maar even goed als verfijnd
(culinair) geweld. Een van de weinige chefs die in twee jaar tijd één en twee sterren heeft
behaald. Hij heeft een stap vooruit gezet, net als het Rotterdamse FG. Het samenspel van
smaken die culinaire kwajongen François Geurds presenteert, overtuigt. En dan is er ook
nog, last but not least: Fred (Rotterdam – Kralingen). De creaties van Fred Mustert zijn
culinair maatwerk en een toonbeeld van het principe ‘less is more’.
Een mooie verscheidenheid aan stijlen en smaken vindt men bij de negen restaurants die
een eerste ster krijgen. Hans den Engelsen van ’t Raedthuys (Duiven) is een discrete chef
die al jarenlang gestaag evolueert en stabiliteit in zijn keuken heeft gebracht. Zijn uiterst fijne
stijl wordt nu beloond met een eerste ster.
Lucas Rive moet niet meer voorgesteld worden. Na 26 jaar en twee behaalde sterren bij de
Bokkedoorns, doet hij het nu op zijn eentje. Zijn creatieve combinaties en subtiele accenten
zorgen voor pit en smaken in overvloed. Die verfijning en verrassing typeren ook de keuken
van Joris Bijdendijk in Bridges (Amsterdam): een voorbeeld van de evolutie die restaurants in
de grote steden zullen ondergaan. Een heerlijke ‘urban kitchen’.
Het HEERLIJK TV verslag van de Michelin gids presentatie 2014: http://vimeo.com/80491225