Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
Na een jaar afwezigheid veroveren Jonnie en Thérèse Boer van De Librije de 38e plek in World’s 50 Best Restaurants. Maandagavond werd de gerenommeerde lijst onthuld in New York met Osteria Francescana van Massimo Bottura op de ultieme eerste plaats. El Celler Can Roca uit Spanje eindigde als tweede en het Amerikaanse 11 Madison Park eindigde op plek 3. Richard Ekkebus, van Amber in Hong Kong staat op plek 20.
Boer en Ekkebus vertegenwoordigen Nederland
Twee Nederlandse chefs staan dit jaar in de lijst: Jonnie Boer moest vorig jaar een kleine klap incasseren nadat hij op plek 71 terecht was gekomen. De Zwolse chef stond jaren bij de beste 50. Dit jaar neemt hij revanche en eigent zich de 38e plek toe. Richard Ekkebus staat dit jaar op plek 20 met zijn restaurant Amber in Hong Kong. In februari werd het restaurant al 4e bij Asia’s 50 Best Restaurants, waarmee Amber het beste restaurant van China was.
De ultieme winnaar
Massimo Bottura was de grote winnaar van de avond. De bekendmaking van de top-3 was een emotioneel gebeuren waarbij de chefs elkaar met natte ogen in de armen vielen. De winnaar van vorig jaar, El Celler de Can Roca zakte één plekje op de lijst, Bottura steeg met zijn Osteria Francescana naar de eerste plek. Na zes jaar in de top-5 was dit de eerste keer dat de chef uit Monda er met het goud vandoor ging. Het was zelfs de eerste keer dat een Italiaans restaurant op 1 van de World’s 50 Best Restaurants staat.
België: Sergio Herman debuteert
België is dit jaar met drie restaurants vertegenwoordigt in de lijst. Hoogstgenoteerde is het Hof van Cleve uit Kruishoutem. Het restaurant van Peter Goossens stijgt één plekje ten opzichte van vorig jaar, naar nummer 53. Een plaatsje lager debuteert The Jane uit Antwerpen van Sergio Herman en Nick Bril. Driestermenrestaurant Hertog Jan van chef Gert de Mangeleer zakt van 53 naar 73.
Individuele prijzen
De Franse chef Alain Passard van het gerenommeerde Parijse restaurant Apèrge ontving de Lifetime Achievement Award. The Chef’s Choice Award, de prijs waarbij de chef’s uit de lijst een collega mogen voordragen, ging dit jaar naar Joan Roca van El Celler de Can Roca. De prijs voor beste vrouwelijk chef was voor Dominique Crenn van Atelier Crenn en Petit Crenn in San Francisco. De Franse patissier Pierre Hermé won de award voor ‘Best Pastry Chef.’
Overige prijzen
De ‘One To Watch Award’, de prijs voor rijzende ster onder de toprestaurants, gaat naar Den uit Tokyo. Het restaurant van chef Zaiyu Hasegawa staat genoteerd op plek 77. De Sustainable Restaurant Award is uitgereikt aan Relae uit Kopenhagen. DeHoogste nieuwe binnenkomer van 2016 is The Clove Club uit Londen op plek 26. De snelste stijger is Maido uit Peru. Het restaurant van Mitsuharu Tsumura steeg 31 plaatsen naar nummer 13. Nieuw dit jaar is de Art of Hospitality Award, die ging naar Eleven Madison Park.