Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
Jan Smink is in Parijs derde geworden in de wereldfinale van de Prix Taittinger.
Jan Smink, chef en eigenaar van Restaurant Smink uit Wolvega, is derde geworden tijdens de 54e editie van de internationale kookwedstrijd van Champagnemerk ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire. Kortweg Prix Taittinger. In november 2020 werd de chef al gekwalificeerd voor deze wedstrijd. De chef streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van €25.000. Japan won, Zweden werd tweede en het brons gaat mee naar Nederland met Jan Smink.
Jan Smink Prix Taittinger
31 mei nam Jan Smink het op tegen de zeven chefs. De wedstrijd kok kreeg de opdracht om een gerecht op basis van rund te maken dat van tevoren vaststond. De tweede opdracht was een gerecht dat een dag van tevoren bekend werd gemaakt.
Koken met verplichte ingrediënten
Jan Smink: ‘Op maandagavond kregen we te horen wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moest worden. Het ging in ieder geval om een Franse klassieker. Waar je je eigen twist aan mocht geven. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en één uur bedenktijd welke extra ingrediënten van die lijst je wilde gebruiken.
Vier uur de tijd
Het was op dinsdag 31 mei de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van rund te koken. Daarnaast moesten we het gerecht dat we de avond ervoor hadden doorgekregen koken. Alles moest voor zes borden.
Na de presentatie van beide gerechten vond er een jurygesprek plaats, waarin onder meer je aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in ‘l’Ecole Cordon bleu’, een kookschool in Parijs. De kookschool trekt leerlingen van over de hele wereld.’
Le Prix Cullinaire
Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.