Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
ETTEN-LEUR - Wie nog eens bij bistro Het Lelijke Eendje wilde gaan eten, moet snel zijn. De nieuwe eigenaren van sterrenrestaurant De Zwaan bereiden een flinke koerswijziging voor. De zaak aan de Markt in Etten-Leur gaat in september verder met een nieuwe naam, een aangepaste inrichting en een ander concept. En zonder Het Lelijke Eendje.
Die bistro verdwijnt. De muur die beide delen van het horecabedrijf nu scheidt wordt letterlijk doorgebroken, zodat één zaak met één concept overblijft. Een hipper, eigentijds restaurant waar mensen in een ontspannen sfeer kunnen proeven van eenvoudiger, pure gerechten - tegen iets lagere prijzen dan De Zwaan nu hanteert.
Met al die wijzigingen neemt chef-kok Carlo Chantrel het risico dat ook een andere vertrouwde eigenschap van De Zwaan verandert: de sterrenstatus. ,,Houden we onze ster, dan is dat natuurlijk fijn”, zegt hij. ,,Maar zelfs als het anders loopt, ben ik ervan overtuigd dat het voor ons de juiste keuze is om dingen anders te gaan doen.”
Ze besloten Het Lelijke Eendje vanaf het najaar te sluiten, zodat ze al hun energie en creativiteit kunnen richten op één groter restaurant. Onder een nieuwe naam - die ze nog even geheim houden. Deze zomer treffen gasten er nog De Zwaan zoals ze die al jaren kennen. In de eerste dagen van september ondergaat de zaak een metamorfose.
In dat nieuwe decor - veel kleur, veel planten - moeten eenvoudigere gerechten straks de hoofdrol spelen. Chantrel: ,,Ik wilde al lang koken met minder poespas. Het is heel makkelijk om een gerecht te verfraaien door er van alles aan toe te voegen. Ik vind het nu interessanter om de andere kant op te gaan. Ik wil me vaker beperken tot een paar goede ingrediënten, om daar dan een echte smaakexplosie uit te halen.”
Vink: ,,De kunst zit hem in de eenvoud - en die is best eng. Want eenvoud laat minder ruimte om je te verschuilen. Als je maar een paar dingen op een bord legt, moeten die wel perfect kloppen.”
Niet alleen het eten in hun zaak verandert: Chantrel en Vink willen ook met de sfeer, prijzen en zelfs hun persoonlijke presentatie mikken op een breder publiek. Vink: ,,Nu loop ik hier meestal rond in zwierige rokken en jurken. Ik zeg niet dat dat straks niet meer gebeurt, maar ik zie mezelf ook best in de zaak staan in een mooie pantalon en op nette sneakers.”
En dan moet Michelin ‘maar kijken wat ze er van vinden’. ,,Dit jaar liet Michelin merken dat een sterrenrestaurant ook in hun ogen best ‘anders’ kan zijn”, zegt Chantrel. ,,Er waren verschillende restaurants die bewust kiezen voor eenvoud, pure smaken, en daarmee een ster kregen. In Bangkok kreeg zelfs een streetfood-tentje een ster.”
Vink valt hem bij: ,,En of die ster nou blijft of niet: ik ben er hoe dan ook trots op dat wij een crisis durven aanpakken als een kans, dat we het roer om durven te gooien. Er leek dit jaar heel veel onzeker, maar wij zijn er niet bang van geworden. We hebben vertrouwen in de nieuwe richting die we kiezen.”
De komende weken maakt bistro Het Lelijke Eendje overigens nog een ‘Europese afscheidstournee’: bezoekers treffen er nu steeds twee weken lang gerechten uit een ander vakantieland, geserveerd in een sfeer die daarbij past. Italië bijt het spits af, daarna volgen Azië, Spanje en Frankrijk.