Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
Op maandag 3 december is in de Kromhouthal in Amsterdam de Gault&Millau-gids 2019 gepresenteerd. Gault&Millau is een culinaire gids die sinds 2008 in Nederland wordt uitgegeven. Jaarlijks worden restaurants getest door onafhankelijke testers en aan de hand daarvan worden er punten van 12 tot 20 uitgedeeld aan de restaurants.
Ook dit jaar zijn er weer een aantal verschuivingen in het aantal punten. Zo zijn er maar liefst 200 nieuwe vermeldingen in de gids, ook is het concept van de gids gewijzigd.
Hoogste binnenkomer
Een opvallende binnenkomer in de gids is 212. Dit restaurant in Amsterdam heeft maar liefst 17,5 punt gekregen en staat daarmee ook in de absolute top van de Gault&Millau-Gids 2019! Eigenaar en chef-kok Richard van Oostenbrugge opende in 2017 de deuren van 212, hiermee kwam de droom om een eigen restaurant te openen uit. De voormalig sterrenchef gaat met 212 voor meer beleving en minder regeltjes. En dat 212 uniek is dat blijkt wel uit het feit dat dit het eerste no-table restaurant is in Amsterdam.
Restaurant Bij Robbert
Robbert Goedhart heeft met zijn restaurant Bij Robbert maarliefst 13 Gault Millau punten gekregen. Robbert is erg blij en trots met deze vermelding. “Robbert Goedhart kookt klassiek met een moderne twist: hij laat zich inspireren door de Franse keuken, maar ook door ingrediënten uit de directe omgeving en regio. Dat levert vaak goede gerechten op."
Nieuw in de gids
De gids van 2018 kent dit jaar maar liefst 200 nieuwe vermeldingen. Hieronder een aantal van de nieuwkomers op een rijtje:
Jan Smink |
16,5 punten |
Olivijn |
16 punten |
Graphite |
16 punten |
Café Cliche |
13,5 punten |
Maris Piper |
15 punten |
Voltaire |
15,5 punten |
Kale & De Bril |
12 punten |
Fizzy |
15 punten |
Johannes |
12 punten |
Circl |
12 punten |
Bumbu |
12 punten |
Sabero |
17 punten |
Gault&Millau-gids 2019 in nieuwe stijl
Dit jaar zijn er ook een aantal aanpassingen geweest in het concept van de gids. De 2019 gids is wat kleiner dan de voorgaande jaren en is het gehele jaar te verkrijgen in de boekhandel. De gids kent ook een nieuwe hoofdinspecteur met Luc Hoornaert en de drempel om in de gids te komen is veranderd van 11 naar 12 punten. Ook wordt de gids ondersteund door de website van Gault&Millau en een gratis telefoon applicatie.
Gault&Millau awards
Tijdens de presentatie van de gids, werden ook de Gault&Millau Awards uitgereikt.
Chef van het Jaar |
Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Amsterdam) |
Jonge Topchef van het jaar |
Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam) |
Ontdekking van het jaar |
Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg) |
Groentechef van het jaar |
Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam) |
Bistronoom van het jaar |
Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen) |
Ambachtsman van het jaar |
Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam) |
Aziatisch restaurant van het jaar |
Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen) |
Prijs – Plezier van het jaar |
Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten) |
Patissier van het jaar |
Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven) |
Dé Nieuwkomer van het jaar |
212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot) |
Gastvrouw van het jaar |
Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo) |
Sommelier van het jaar |
Koen van der Plas (Inter Scaldes, Kruiningen) |
Wijnkaart van het jaar |
Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad) |
Terras van het jaar |
Kasteel Engelenburg, Brummen (Johan & Carin Agricola) |
Cocktailbar van het jaar |
Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi) |
HEERLIJK feliciteert alle restaurants met het behalen van deze punten. Op HEERLIJK.nl vind je veel bekroonde restaurants terug. Zo geniet je o.a. voordeliger bij 212, Fizzy, Parkheuvel en er zijn nog veel meer HEERLIJKe aanbiedingen. Kijk snel op heerlijk.nl/aanbieding!