Blijf op de hoogte van HEERLIJK nieuws en acties.
• Drie nieuwe restaurants worden met twee MICHELIN Sterren onderscheiden.
• 16 nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met een MICHELIN Ster
• Restaurant ¡Toma! in Luik krijgt een Groene MICHELIN Ster voor zijn inzet voor een duurzame gastronomie
Michelin heeft vandaag de selectie 2022 van de MICHELIN Gids België en Luxemburg geïntroduceerd in het Koninklijk Theater in Bergen. Met een totaal van 841 restaurants, waaronder 141 sterrenrestaurants en 147 Bib Gourmand restaurants, valt deze nieuwste editie op door het indrukwekkende aantal nieuwe onderscheidingen. Bovendien toont deze 2022-editie de uitmuntendheid aan van de getalenteerde chefs. Het bewijs: 1 nieuw restaurant met drie MICHELIN Sterren, 3 nieuwe zaken met twee MICHELIN Sterren en maar liefst 16 chefs die worden bekroond met een MICHELIN Ster. Daarbovenop telt deze editie ook 1 nieuwe Groene MICHELIN Ster en 24 nieuwe Bib Gourmand restaurants.
“Het team van inspecteurs was vooral onder de indruk van de inzet en creativiteit van de chefs in België en Luxemburg, ondanks de bijzonder moeilijke omstandigheden in 2021. Alle nieuwigheden die we in deze editie verwelkomen, met opnieuw een nieuw restaurant met drie MICHELIN Sterren, illustreren de culinaire buzz en ondernemingszin die de culinaire scène aanwakkeren”, aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen.
Boury behaalt de hoogste onderscheiding. Nadat hij vier jaar lang twee MICHELIN Sterren had, hijst Tim Boury zich definitief bij de mondiale culinaire top. Een bezoek aan Boury is een
feest voor fijnproevers, die ook niet ongevoelig zullen zijn voor de gezellige sfeer en de attente service van gastvrouw Inge. België telt vandaag opnieuw drie restaurants met drie MICHELIN Sterren. Ook Peter Goossens van Hof van Cleve (Kruishoutem) en Viki Geunes van Zilte (Antwerpen) bezorgen hun gasten elk dag opnieuw een emotionele ervaring. Deze meesters in hun vak, ambachtsmannen pur sang, zijn voorbeelden voor elke chef.
Drie nieuwe restaurant worden met twee MICHELIN Sterren onderscheiden
De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2022 verwelkomt eveneens drie nieuwe restaurants met twee MICHELIN sterren. De gelukkigen zijn luxehotel Botanic Sanctuary (Antwerpen), La Villa Lorraine (Brussel) en Colette - De Vijvers (Averbode)
16 nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met een MICHELIN Ster
Het palmares van de selectie 2022 wordt nog indrukwekkender: maar liefst 16 restaurants krijgen een MICHELIN Ster. Antwerpen is opnieuw zeer goed vertegenwoordigd.
Creatieve duizendpoot Martijn Defauw van Rebelle (Marke) wordt beloond met een ster, net als de fijne originaliteit van Alex Verhoeven (Hert in Turnhout) en de persoonlijkheid waarmee Ken Verschueren van Tinèlle (Mechelen) herkenbare smaken aanpakt. Ruben Christiaens van Vintage (Kontich) verbaast dan weer met zijn samenspel van Aziatische smaakmakers en Nordic invloeden. Voor een verfijnde productkeuken moet u dan weer absoluut richting In den Hert (Wannegem-Lede) en Sense (Waasmunster).
En ze zetten ook zeer graag Fleur de Lin (Zele) en Aurum by Gary Kirchens (Ordingen) in the picture, voor hun eigentijdse elegantie en power. De intuïtieve gastronomie van ¡Toma! (Luik) brengt ons naar Wallonië. Thomas Troupin kookt er dicht bij de natuur, net zoals men bij Arden (Villers-sur-Lesse) regionale producten in de verf zet. Technische beheersing en durf typeren eveneens het jeugdige Quai n°4 (Ath). Voor een innemende lofzang van de Japanse traditie moet u dan weer in Luxemburg zijn, bij Ryôdô. La Villa de MICHELIN GIDS Camille et Julien (Luxemburg) is de tweede nieuwe ster uit het Groothertogdom, waar chef Julien klassieker en dichter bij de lokale terroir kookt.
Restaurant ¡Toma! in Luik krijgt een Groene MICHELIN Ster voor zijn inzet voor een duurzame gastronomie
De Groene MICHELIN Ster maakte vorig jaar zijn intrede in de MICHELIN Gids
België en Luxemburg en onderscheidde in 2021 tien restaurants voor hun
opmerkelijke inzet voor en filosofie van een duurzamere gastronomie. Een elfde
restaurant wordt aan deze selectie toegevoegd. De inzet voor een duurzame
aanpak van de gastronomie staat in het DNA van restaurant ¡Toma! in Luik.
MICHELIN Awards
De MICHELIN Gids zet zich in om al de personen te bekronen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen, en wil aan de hand van Awards ook jonge talenten in de spotlights zetten. De MICHELIN Young Chef Award, uitgereikt door San Pellegrino, gaat naar Ruben Christiaens van restaurant Vintage in Kontich. Maxime Sanzot van restaurant Racines in Floreffe ontving de Sommelier Award, aangeboden door Ruffus.
24 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand
De 2022-editie kent ook 147 Bib Gourmand onderscheidingen toe, waaronder 24 nieuwe. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Onder de nieuwe adressen zullen fijnproevers op zoek naar exotische smaken kunnen genieten van de Griekse keuken van Strofilia in Brussel, Italiaanse bereidingen bij Fico in Elsene, Bottega Vannini in Sint-Pieters-Woluwe of la cantinetta in Grivegnée. Bij Maïnoï (Eigenbrakel) zijn de gerechten een eerbetoon aan de Thaise keuken, terwijl in La Fermette des Pins (Buvrinnes) de nadruk ligt op meer traditionele smaken geserveerd in een landelijke omgeving. De volledige lijst van Bib Gourmand restaurants met alle nieuwkomers is beschikbaar op onze website guide.michelin.com.